13 iunie 2021

Stirea Momentului

Fii informat!

Lucrurile simple pe care le putem face pentru a învinge virusul

4 min read
COVID-19, stireamomentului.com, Știrea Momentului, sănătate, farmacie, viroze, medicament, răceli, tuse

Știrea Momentului, Lucrurile simple pe care le putem face pentru a învinge virusul

COVID-19 a adus lumea în stagnare, majoritatea țărilor în prezent fiind supuse unor măsuri restrictive de blocare. Populația a fost însărcinată cu respectarea măsurilor de distanțare socială. În timp ce unele țări, precum Noua Zeelandă, par să fi îmblânzit coronavirusul, altele încă înregistrează creșteri zilnice uriașe.

Pe măsură ce căutarea unui vaccin eficient continuă, tot ce putem face este să controlăm și să suprimăm rata infecției. Știm că, fără nicio formă de distanțare socială, numărul R al virusului (rata infecției) este trei. Asta înseamnă că fiecare persoană infectată transmite virusul către alte trei persoane în medie. StireaMomentului a observat că unele țări au luat măsuri pentru a scădea numărul R sub unu, și acolo pandemia va dispărea încet. În același timp, pe măsură ce rata infecției descrește până la niveluri mici, focarele localizate pot crește numărul R.

Virusul este aici pentru a rămâne

Nu faceți greșeli în acest sens, COVID-19 este aici pentru a rămâne. Adevărul este că, până în momentul redactării acestui articol, nu a existat niciodată un vaccin eficient pentru vreun coronavirus. Cu toate astea, nu înseamnă că nu va exista pentru acesta. Deoarece niciodată până acum lumea nu s-a reunit în numele științei pentru a face față unui inamic comun. Sute sunt în curs de elaborare, iar câteva sunt acum în campanii de testare avansate. Optimismul că un vaccin ar putea fi disponibil fie mai târziu în 2020, fie la începutul anului 2021, este în creștere.

Chiar și cu un vaccin, este puțin probabil ca COVID-19 să fie complet învins. Variola este singurul virus cunoscut care a fost eliminat din transmiterea umană. Cu toate acestea, asta sigur nu înseamnă că ni se va cere să stăm la distanță pentru totdeauna. O mare parte din societate arde de nerăbdare să revină la normal, odată ce va fi sigur să facem acest lucru.

Ce putem face

Odată cu apariția unui astfel de virus pe planetă, s-ar putea să vă simțiți neputincioși să faceți ceva în legătură cu asta. Totuși, asta este cu siguranță ceva în care cu toții avem un rol. Modificarea comportamentului nostru în timpul acestei pandemii poate contribui la salvarea de vieți. Aceasta include:

  • Auto-izolare atunci când aveți simptome recunoscute ale COVID-19 (temperatură ridicată, o nouă tuse continuă și pierderea sau schimbarea simțului gustului și/ sau mirosului)
  • Auto-izolare dacă ați intrat în contact strâns cu oricine prezintă simptome și/ sau a avut test pozitiv pentru virus
  • Menținerea unei distanțe de siguranță (aceasta variază între un metru, un metru și jumătate și doi metri, în funcție de teritoriul în care vă aflați) față de oricine din afara gospodăriei sau a cercului social
  • Purtarea unei măști faciale atunci când menținerea distanței este dificilă
  • Menținerea unei igiene bune (spălarea mâinilor, utilizarea regulată a gelului anti-bacterian etc.)
  • Abținerea de la participarea la adunări sociale mari

Sprijinirea altora în timpul blocării

Pe lângă faptul că virusul însuși ne afectează viețile, măsurile de blocare care au fost impuse pentru a reduce rata infecției au fost, de asemenea, dificile. Mulți oameni nu au putut să-i vadă pe cei dragi de luni de zile. Pandemia a pus o mare presiune asupra sănătății mintale a milioane de oameni.

Oferirea de sprijin celor care se zbat, fie din cauza imposibilității de a merge afară, fie că au nevoie de ajutor la cumpărături sau pentru că se simt singuri și izolați, este ceva ce putem, și ar trebui să facem, cu toții.

Nu este prea greu să telefonezi unui prieten sau unei rude, unei persoane în vârstă în special, pentru a verifica și a te asigura că e bine. Le ia o greutate mare de pe umeri propunerea de a le prelua unele dintre treburile pe care nu le pot face pentru că se izolează. Sau pentru că nu se simt confortabil să iasă afară din cauza răspândirii virusului.

Deși efectele virusului pot fi mortale, la fel pot fi și efectele asupra sănătății noastre mentale. Să fim alături de ceilalți e mereu important. Cu siguranță, acum mai mult ca oricând, ar trebui să ne întrebăm ce putem face pentru a ajuta.