13 iunie 2021

Stirea Momentului

Fii informat!

Investiție în fonduri mutuale sau în acțiuni directe – care este opțiunea mai bună?

5 min read
Investiție în fonduri mutuale sau acțiuni directe, stireamomentului.com, Știrea Momentului, bursă, financiar, capital, asigurări, bănci, împrumut

Știrea Momentului, Investiție în fonduri mutuale sau în acțiuni directe – Care este opțiunea mai bună?

Ar trebui să investiți direct în acțiuni ale companiilor sau, mai degrabă, să cumpărați fonduri mutuale? Care opțiune este mai potrivită pentru dvs.?

Mulți investitori consideră că ar trebui să investească direct în acțiuni, pentru că asta fac și fondurile mutuale la sfârșitul zilei, cu toate acestea, investițiile în acțiuni sunt cu totul alt joc și dinamica este foarte diferită acolo. StireaMomentului le analizează pe rând.

1 – Cunoștințe necesare

Majoritatea oamenilor cred că investiția în acțiuni este la fel de simplă ca și cumpărarea unor acțiuni folosind ponturi recente urmată de așteptarea ca acțiunile să crească spectaculos în următoarele câteva luni/ ani.

Investitorii experimentați știu că nimic nu este departe de adevăr. Știu că este nevoie de o mulțime de cunoștințe și expertiză pentru a studia bilanțurile companiei și a alege acțiunile potrivite pentru viitor. Există investitori care și-au petrecut viața în studierea modului de a investi în acțiuni și totuși mai fac greșeli mari.

2 – Fără control asupra acțiunilor alese

Când investiți în fonduri mutuale, nu puteți controla ce acțiuni intră și ies de la o perioadă la alta. Aceasta este treaba administratorului fondului. Investiți doar în fondul mutual și vă dați banii gestiunii profesionale. Deci, aveți control ZERO asupra acțiunilor alese de administratorul fondului.

Cu toate acestea, atunci când faceți investiții directe în acțiuni, sunteți administratorul fondului și aveți control deplin asupra acestuia. Deci, pe baza studiului dvs., a senzației intestinale, a logicii, a zvonurilor, a ponturilor recente, puteți cumpăra și vinde acțiunile. Dar nu este așa și în cazul fondurilor mutuale.

3 – Manager profesionist

Există o diferență între un pilot care pilotează avionul și medicul care face același lucru. Există mari șanse ca avionul să se prăbușească dacă este manipulat de un medic (cu excepția cazului în care acesta are o calificare suplimentară pentru pilotat avioane).

La fel se întâmplă și când vine vorba de acțiuni. Un fond mutual este administrat de un administrator de fonduri de înaltă calitate și profesionist. Acesta are ani de cunoștințe despre diverse lucruri, cum ar fi economia, ciclul de creditare, ciclul ratelor dobânzii, analize fundamentale, impozitare, afaceri. Are și ani de experiență pe piețele de acțiuni din diferite țări. Au finalizat studii profesionale legate de gestionarea averii.

4 – Volatilitate și randament

Acesta este un punct foarte important, prin urmare citiți foarte atent.

Când cumpărați un fond mutual, investiți într-un portofoliu foarte mare cu diferite acțiuni, care poate varia de la 30 până la 100 de companii.

Deci, profiturile și pierderile dvs. depind de un număr mare de acțiuni, prin urmare riscul este distribuit între acele acțiuni și, în același mod, randamentele obținute sunt media tuturor. Pe scurt, există un risc mai redus și un potențial de rentabilitate mai scăzut comparativ cu un portofoliu mic de 4-10 acțiuni.

5 – Investiții automate (SIP)

Când investiți în fonduri mutuale, există o facilitate standard de investiții automate numită SIP. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă automatiza investițiile și de a vă crea un obicei de a investi în mod regulat. Acest lucru se potrivește unui investitor care dorește să investească în mod sistematic o sumă fixă ​​în fiecare lună la o anumită dată.

Cu toate acestea, atunci când cumpărați acțiuni, trebuie să investiți manual în fiecare acțiune în fiecare lună, dacă doriți să investiți în mod regulat în acestea. Acest lucru devine provocator și ineficient, deoarece mintea umană este leneșă, conform proiectului. Indiferent de câte memento-uri ai stabilit și cât de „angajat” ești, după câteva luni de „succes”, totul se destramă pentru 99% din investitori.

6 – Avantajele scutirii de taxe

Investiția directă în acțiuni nu are beneficii fiscale prin scutirea de taxe. Cu toate acestea, dacă investiți în ELSS (fonduri mutuale de economisire a impozitelor), puteți beneficia de avantajele fiscale.

Acesta este un mic motiv pentru care puteți prefera fondurile mutuale în locul acțiunilor directe.

7 – Implicare activă sau pasivă

Fondurile mutuale sunt făcute pentru acei investitori care nu au cunoștințele și nu au timpul de partea lor. Odată ce investiți în fonduri mutuale, implicarea dvs. este foarte limitată în analizarea fondurilor în timp. Deciziile importante cu privire la ce acțiuni să cumpere, când să cumpere, cât să cumpere sunt luate de administratorul fondului. Acesta are echipa sa specializată formată din 5-20 de analiști de cercetare.

8 – Comisioane și costuri

Când cumpărați acțiuni direct, trebuie să suportați doar comisioanele contului curent împreună cu cele pentru tranzacția cu acțiuni, dacă există.

Cu toate acestea, atunci când investiți în fonduri mutuale, trebuie să plătiți pentru ceva numit Costuri de administrare. Acestea sunt comisioane care se percep zilnic din fonduri. Totuși nu le vedeți niciodată și toate Valorile nete care sunt publicate au un raport post-costuri de administrare.

Aceste costuri sunt cuprinse între 2-2,5% pentru fondurile mutuale de capitaluri proprii (costuri mai mici pentru fondurile de îndatorare). Deci, acesta este un punct în care stocurile directe sunt mai bune decât fondurile mutuale. Dar numai dacă sunteți capabil să generați aceleași randamente ca și fondurile mutuale. Nu există nicio pierdere să plătiți costurile dacă administratorul de fond este capabil să vă genereze valoare în procesul de creare a averii.

9 – Eroarea emoțională

Acesta este de poveste.

Creația dvs. este întotdeauna specială pentru dvs. și, prin urmare, atunci când cumpărați acțiuni pe baza unor cercetări și studii pe care le faceți, devine foarte greu mai târziu să acceptați că ați greșit (în caz că ați greșit). Veți deveni foarte părtinitor cu privire la decizia dvs. de cumpărare și nu veți vinde la momentul potrivit.

Devine foarte greu să accepți că ai fost idiot în trecut pentru că ai crezut într-o decizie de cumpărare de acțiuni și nu vei vinde când va veni momentul potrivit.

Concluzie

În cele din urmă, există unele avantaje ale accesului direct la acțiuni și, în același mod, la fondurile mutuale. Cu toate acestea, investiția directă în acțiuni este un joc specializat și nu este floare la urechea oricui. Acei investitori, care doresc să se joace puțin în siguranță cu crearea lor de avere, ar trebui să aleagă fonduri mutuale de capital, mai degrabă decât să încerce să-și ardă degetele în acțiuni directe.