13 iunie 2021

Stirea Momentului

Fii informat!

Ghid de călătorie pentru a vizita Cappadocia, Turcia

6 min read
Cappadocia, Capadocia, stireamomentului.com, Știrea Momentului, Turcia, sejur, turism, hotel, avion, rezervări

Știrea Momentului, Ghid de călătorie pentru a vizita Cappadocia, Turcia

Renumită pentru imaginile iconice ale baloanelor cu aer cald plutind deasupra unor peisaje asemănătoare celor marțiene, Cappadocia este un loc care a fost adăugat abia recent în lista obligatorie a multora. Este o destinație total unică, cu formațiuni stâncoase și peisaje care nu pot fi găsite nicăieri altundeva. Indiferent dacă doriți să o vizitați într-o vacanță independentă sau ca parte a unei călătorii mai mari prin Turcia, iată ghidul StireaMomentului despre cum să vă planificați și să profitați la maximum de timpul petrecut în Cappadocia.

Cum să ajungem acolo

Majoritatea țărilor europene oferă zboruri directe către capitala Turciei, Istanbul. De aici, cel mai simplu și mai rapid mod de a ajunge în Cappadocia este printr-un zbor intern scurt către aeroportul Nevsehir sau Kayseri (Nevsehir este mai aproape, dar primește mai puține zboruri). În caz contrar, puteți lua un autobuz de noapte din Istanbul pentru aproximativ 130 de lire turcești (cam 13€). Verificați obilet.com pentru orele și prețurile autobuzelor.

Când să vizitați

Cel mai bun moment pentru a vizita Cappadocia este mai-iunie și septembrie-octombrie. Atunci temperaturile sunt calde și cerul senin, dar nu este prea cald pentru drumeții și mulțimile nu sunt la fel de mari ca în lunile de vârf, iulie și august. La începutul lunii aprilie tinde să fie mai vântos, ceea ce poate afecta programul zborurilor cu balonul, așa că vă recomandăm să evitați vizitarea atunci. Cappadocia este un peisaj asemănător deșertului. Oricând ați vizita-o, temperatura scade întotdeauna semnificativ noaptea.

Unde să stați

Cea mai bună zonă pentru a vă caza, mai ales dacă nu intenționați să aveți propriul transport, este în Goreme. De aici puteți merge pe jos la majoritatea siturilor principale enumerate mai jos. Puteți obține vederi de aproape ale baloanelor în fiecare dimineață. De asemenea, aici se găsesc cele mai multe opțiuni de cazare la preț redus, cum ar fi Pensiunea Kose, care are o piscină și un mic dejun gratuit excelent. În caz contrar, puteți rămâne în apropiere de Urgup, sau în Uchisar, care are câteva hoteluri și, fiind cel mai înalt punct din Cappadocia, vederi uimitoare.

Dacă sunteți dispus să cheltuiți puțin mai mult pe cazare, atunci profitați de șansa de a vă caza într-unul dintre hotelurile rupestre unice din Cappadocia. Există o mulțime de opțiuni disponibile, de la buget prietenos la super lux. Dacă puteți, alegeți unul cu terasă pe acoperiș, astfel încât să puteți sta și să urmăriți baloanele cu aer cald. Asta, în timp ce luați micul dejun.

Cum să te deplasezi

Cel mai bun mod de a vă deplasa prin Cappadocia, mai ales dacă stați în Goreme, este mersul pe jos. Utilizați aplicația maps.me pentru a urmări traseele de drumeții prin diferitele văi.

Dacă aveți timp puțin și doriți să vedeți cât mai mult posibil, sunt oferite diverse tururi. Vă vor duce între principalele locuri importante într-o zi sau două. Comparați ofertele numeroaselor agenții de turism și asigurați-vă că verificați în avans ceea ce este inclus în cost (taxe de intrare, prânz etc.).

Lucruri de făcut în Cappadocia

Călătorie cu balonul cu aer cald

Fără îndoială, cel mai popular lucru de făcut în Cappadocia este să faceți o plimbare cu balonul cu aer cald la răsăritul soarelui. Acesta este probabil unul dintre cele mai faimoase locuri din lume pentru a lua zborul și a vedea peisajul de sus. Este pur și simplu uluitor. De asemenea, este unul dintre cele mai economice locuri pentru a finaliza această călătorie din lista obligatorie. Are prețuri cuprinse între 90-130€. Faceți cumpărături și negociați pentru a obține cel mai bun preț.

Pe lângă faptul că luați un zbor, asigurați-vă că vă treziți devreme pentru a urmări baloanele de la sol. Dacă nu aveți norocul să stați undeva cu o terasă pe acoperiș, mergeți până la dealul Aydin Kiragi din centrul Goreme chiar înainte de răsăritul soarelui (intrarea este 3TL). Acolo puteți urmări baloanele care se aprind în întuneric și apoi zboară chiar pe deasupra capului când răsare soarele.

Valea Porumbelului

Cappadocia găzduiește o serie de văi diferite, fiecare cu propriul său tip unic de formațiuni stâncoase.

Dacă te uiți la stâncile din Valea Porumbelului, vei vedea o serie de mici găuri în formă de pătrat sculptate deasupra stâlpilor de stâncă. Acestea sunt porumbei artificiali, de unde și numele Văii. Porumbeii au fost folosiți în mod tradițional în regiunea Cappadocia pentru hrană și îngrășăminte. În timp ce astăzi sunt mai puțin utilizați, porumbeii mai sunt încă întreținuți de localnici.

Valea porumbelului este situată între Goreme și Uchisar, deci este perfectă pentru a face popas dacă vizitați Uchisar pornind din Goreme.

Valea Iubirii

Când vizitați Valea Iubirii și asistați la formațiunile stâncoase în formă falică, veți realiza în curând de unde își are numele Valea.

Valea poate fi văzută din punctul de vedere de mai sus. Dar pentru cea mai bună experiență, luați calea abruptă în jos și mergeți prin Valea însăși. Stând la baza coloanelor falnice de stâncă, puteți aprecia pe deplin dimensiunea lor.

Valea Trandafirilor

Una dintre cele mai uimitoare văi din Cappadocia, dacă aveți timp să faceți drumeții numai într-o vale, aceasta este cea de văzut. Puteți petrece cu ușurință câteva ore bune aici făcând drumeții de-a lungul cărărilor nisipoase și admirând formațiunile stâncoase roz și galbene. Culorile sunt incredibile. Planificați-vă traseul de drumeții, astfel încât să treacă prin Biserica Coloană și Biserica Strugurii pentru cele mai pitorești vederi.

Din Valea Trandafirilor puteți continua pe o potecă prin Valea Roșie și în cele din urmă spre Muzeul în aer liber din Goreme.

Muzeul în aer liber Zelve

În timp ce majoritatea oamenilor vizitează doar cel mai popular muzeu în aer liber din Goreme, Muzeul Zelve este cu siguranță mai bun. Deși e situat ceva mai departe de Goreme, acest lucru înseamnă că este și mai puțin ocupat. De asemenea, este semnificativ mai ieftin la doar 20TL (2€), iar traseul de mers pe jos prin cele trei văi de aici este uimitor.

Găzduit anterior de una dintre cele mai mari comunități din regiune, Zelve este cu adevărat un oraș peșteră (acum pustiu), cu locuințe, camere religioase și, interesant, biserici și moschei așezate una lângă alta.

Este nevoie de aproximativ 1,5-2 ore pentru a merge pe jos în jurul muzeului deschis și o vizită aici ar trebui să fie combinată cu o excursie în Valea Pasaba din apropiere (intrarea este inclusă în biletul dvs. către Zelve). Aceasta găzduiește unele dintre cele mai mari Coșuri ale Zânelor din Cappadocia.

Uchisar

Cel mai înalt oraș din Cappadocia, Uchisar merită o vizită pentru priveliștile sale uimitoare, în special de la castelul central care domină orizontul de aici.

Acordați-vă timp să vă plimbați pe străzile mici, cu magazine, cafenele și cadouri. Apoi alegeți un loc pentru a savura un ceai sau o cafea turcească în timp ce admirați priveliștile din jur.

Avanos

Dacă doriți o zi liberă de la drumeții pe văi, prindeți microbuzul local în micul oraș Avanos. Acesta este amplasat pe malurile râului, cu câteva magazine frumoase care vând ceramică de casă și vin cappadocian. Este un oraș frumos prin care vă puteți plimba jumătate de zi. Mâncați prânzul la unul dintre numeroasele restaurante, apoi serviți o cafea și un tort de casă la cafeneaua Lemon Cave. Aceasta are o terasă superioară pe acoperiș, cu vedere la râu.

Dacă puteți vizita într-o zi de vineri, când se ține târgul local. Acolo se vinde o gamă largă de bunuri, de la haine până la mâncare, la prețuri locale.