13 iunie 2021

Stirea Momentului

Fii informat!

Cum se identifică o relație toxică

5 min read
Relație toxică, stireamomentului.com, Știrea Momentului, relații, prietenie, cadouri, flori, cărți, filme, cinema, bilete, spectacol

Știrea Momentului, Cum se identifică o relație toxică

Oamenii au fost creați pentru relații. Relațiile sunt esențiale pentru bunăstarea indivizilor. Cu toate acestea, o relație toxică ne poate provoca tristețe, ne poate scurge energia și ne poate lăsa frustrați. O relație bună te face să te simți fericit, împlinit, respectat și îngrijit.

Relațiile iau diverse forme; pot apărea în afaceri, în rândul fraților și membrilor familiei sau în locuri religioase precum biserica.

Ați putea fi într-o relație toxică și nu ați realizat acest lucru. Acest articol StireaMomentului explorează semnele revelatoare că relația dvs. ar putea fi toxică.

Gelozie

Gelozia într-o anumită măsură este vitală într-o relație. Arată că persoana te iubește atât de mult încât nu vrea să te împărtășească cu altcineva. Dar, gelozia excesivă este un semn că ați putea fi într-o relație toxică. Cineva care îți pune mereu la îndoială motivele, deoarece este gelos, te poate face să mergi mereu pe „muchie de cuțit”. Gelozia excesivă înseamnă că partenerul tău nu are încredere în tine.

Agresiune

Dacă ți-e frică să-ți spui ideea din cauza temerii tale că persoana iubită se va angaja în violență, atunci este timpul să termini această relație înainte ca ceva mai rău să se întâmple. Partenerii agresivi și furioși îți reprimă capacitatea de a te exprima. Un partener care suferă de dependență de droguri poate fi agresiv atunci când se confruntă cu simptome de sevraj. Aceștia vor acționa normal numai după ce își vor lua doza.

Negativitate

Sunt unii oameni care vorbesc și gândesc negativ tot timpul. Parcă nu se întâmplă nimic pozitiv în viața lor și par să se plângă mereu. Energia negativă excesivă este toxică, deoarece se răspândește ca un foc și în curând vă veți alătura acestora în discuții negative. Negativitatea te seacă atât fizic cât și mental. Vă poate determina să nu începeți proiecte care vă pasionează. Negativitatea poate conduce partenerii să se angajeze în jocuri de învinovățire, fără ca vreunul să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

Vă concentrați întotdeauna pe a vă face partenerul fericit

În timp ce relația necesită ca partenerii să nu fie egoiști, dacă sunteți singurul care încearcă să-l bucure pe partenerul dvs. atunci sunteți într-o relație toxică. Ar trebui să funcționeze în ambele sensuri. Dacă vă sacrificați în permanență fericirea pentru partenerul dvs. în timp ce aceștia nu fac niciun pas, atunci ar putea fi timpul să încheiați relația. Dacă n-o încheiați, vă veți regăsi totdeauna goliți de energie.

Simți că ești controlat

Dacă partenerul tău este întotdeauna cel care ia decizii în timp ce ignoră orice contribuție de la tine, atunci te afli într-o relație de control. Ar putea fi lucruri simple, cum ar fi la ce restaurant să mergeți, ce să mâncați, ce rochie să purtați sau situații serioase, cum ar fi să aveți copii sau să cumpărați o casă. Persoanele cu personalitate narcisistă tind să aibă controlul. Totul se învârte în jurul lor și le este greu să accepte orice critică. Controlul poate lua și forma izolării, în care partenerul tău te dorește doar pentru sine. Acestea vă restricționează contactul cu membrii familiei, cu prietenii sau vă împiedică să interacționați cu anumite grupuri.

Declinul stimei de sine

Oamenii toxici te fac să te simți prost tot timpul cu tine însuți. Întrucât sunt critici, subliniază mici greșeli pe care le-ați făcut și le generalizează. De exemplu, verși cafeaua într-o dimineață și persoana răspunde cu „Ești atât de neglijent, încât nu poți face nimic cum trebuie”. Cu timpul, ajungi la o stimă de sine foarte scăzută. Acest lucru duce apoi la pierderea încrederii și descoperiți că nu mai faceți lucruri care vă plăceau cândva. Critica constantă te determină să te îndoiești mereu. Stima de sine scăzută duce în cele din urmă la dependență de droguri sau depresie.

Incapacitatea de a-și asuma responsabilitatea

Persoanele toxice au incapacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor. Odată ce le puneți la îndoială comportamentele, acestea devin defensive și unii chiar dau vina pe voi. Știi că ești într-o relație toxică atunci când ajungi mereu să faci curat după mizeria lor sau să ceri scuze pentru comportamentul lor nesimțit. Acesta este adesea cazul în care o persoană este dependentă de alcool și continuă să dea vina pe altcineva pentru comportamentul lor rău. Dacă o persoană refuză să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale, atunci ar putea fi momentul să încheiem relația.

Evaluează-ți sentimentele

Pentru a ști dacă aveți o relație toxică, evaluați-vă mai întâi sentimentele. Te simți întotdeauna trist, nefericit sau inconfortabil când te afli în preajma unei persoane? Persoana te determină întotdeauna să fii neliniștit? Mergi pe muchie de cuțit când ești în jurul lor? Dacă răspunsul este da, atunci este timpul să evaluați starea relației cu persoana respectivă. O relație sănătoasă este una în care te simți iubit și îngrijit. Opiniile și sentimentele tale sunt luate în considerare ori de câte ori sunt luate decizii. Dacă vă simțiți incapabil să vă comunicați sentimentele în mod eficient, atunci relația este toxică.

Dacă sunteți într-o relație toxică și încă iubiți partea ofensatoare, puteți solicita ajutor de la un terț onest și de încredere. Această persoană poate fi un terapeut, pastor, consilier sau un prieten comun de încredere. Terapeutul vă va oferi un loc sigur pentru a vă exprima sentimentele fără teama de a fi judecați. Învață, de asemenea, să-ți faci cunoscută vocea. S-ar putea ca persoana care v-a jignit să nu fie nici măcar conștientă că v-a făcut rău. Dacă toate acestea nu funcționează, ar putea fi timpul să închei relația, spre binele tău. Deși acest lucru poate fi dureros, este cel mai bun mod de acțiune pentru ambele părți.

Concluzie

O relație toxică vă poate scurge energia și vă poate lăsa trist și deprimat. Dacă vă aflați într-o relație în care cineva vă critică continuu, vă ignoră sentimentele și sugestiile și vă determină să aveți o stimă de sine scăzută, atunci ar putea fi un moment bun pentru a evalua relația. Mai întâi poți vorbi cu persoana într-un efort de a o anunța cum te simți, iar dacă este dispusă să schimbe situația, sugerează terapia. Dacă totuși, după o perioadă de timp nu există nicio schimbare de comportament, ar putea fi momentul să încheiem relația.