13 iunie 2021

Stirea Momentului

Fii informat!

8 greșeli brutale făcute de investitori, care le distrug viața financiară

5 min read
Viață financiară, stireamomentului.com, Știrea Momentului, bănci, asigurări de sănătate, asigurări de viață, investiții

Știrea Momentului, 8 greșeli brutale pe care le fac investitorii

Nu poți avea niciodată o viață financiară perfectă, dar poți trăi mereu o viață financiară fără regret. StireaMomentului profită de această ocazie pentru a mulțumi celor care și-au deschis inima în timp ce îi ajutam în proiectarea vieții lor financiare.

În timp ce citiți articolul, analizați propria viață financiară și puneți-vă propria viață financiară sub microscop.

Iată primele 8 greșeli fatale

Greșeala nr. 1 – Încrederea în asigurarea medicală a firmei

Persoana lucrează într-o bancă și la acel moment era foarte puțin interesat să aibă propria asigurare medicală. În 2020 mă sună și îmi spune: „Am o problemă gravă de sănătate, cancer detectat la rinichi și medicii mi-au sugerat să-mi tai o parte din rinichi”.

Zicea că banca poate să-i dea numai 4000 de lei, iar cheltuielile reale sunt de 8000-10000 de lei. M-a întrebat dacă se poate face ceva pentru a cumpăra o asigurare de sănătate antedatată la care i-am spus că NU.

Există mulți oameni care se bazează foarte mult pe asigurarea de sănătate a firmei și uneori ajung să plătească costuri imense. O singură boală are puterea de a-ți mânca toate economiile. Încercați să aveți propria asigurare de sănătate.

Greșeala nr. 2 – Dependența de credite sau împrumuturi

În zilele noastre vedeți atât de multe reclame vorbind despre cumpărarea de lucruri în rate egale și dobânzi mici oferite ca împrumut personal și pe cardul de credit. Unul dintre clienții noștri a încercat să învețe trucul de a jongla bani folosind diferite carduri de credit.

Va lua un împrumut de pe cardul de credit A și apoi va folosi cardul de credit B pentru a plăti rata. La început a avut ceva succes, dar până la urmă, a intrat într-o capcană a datoriilor. Avea deja un împrumut pentru casă și pentru mașină. Când povestea despre planul său, i-am sugerat să nu mai acumuleze nicio datorie și să se ferească de cardul de credit și împrumuturile personale.

Greșeala nr. 3 – Cheltuieli excesive datorită presiunii sociale

Unul dintre clienții noștri a pus deoparte 3000 de lei pentru căsătoria fiicei sale, dar în cele din urmă a ajuns să cheltuiască 7000 de lei. Toate cheltuielile suplimentare au avut loc în numele „încercării de a da bine”.

Sub presiunea rudelor și în numele obiceiurilor, el a ajuns să cheltuiască bani grei. Banii suplimentari cheltuiți au necesitat aproape 10 ani pentru a se strânge și au făcut parte din economiile sale pentru pensionare.

Greșeala nr. 4 – Obiceiuri de cheltuieli grele

Multor oameni le place să cheltuiască pe gadgeturi și lucruri de care chiar nu au nevoie. Așa cum a spus odată Warren Buffet: „Dacă cumpărați lucruri de care nu aveți nevoie, în curând va trebui să vindeți lucrurile de care aveți de fapt nevoie”.

Greșeala nr. 5 – Încrederea prea mare în sfaturi robotizate

Există multe companii de consultanță robotizată pe piață. Acuma, utilizarea tehnologiei nu este un lucru rău, dar trebuie verificată calitatea și nu prețul utilizării unei platforme.

Cu câteva luni în urmă, întâmplător am vorbit la telefon cu o persoană numită Marian Ciobanu (numele său real). A spus că a primit niște sfaturi de la o firmă de consultanță robotizată și nu este încrezător în investițiile sale din Fondul mutual. Mi-a împărtășit portofoliul, iar fondurile sugerate erau de rahat. L-am rugat imediat să ia măsuri corective.

Portofoliul său actual este conceput de mine și fondurile se descurcă excelent. Nu avem nicio ranchiună împotriva vreunei firme de consultanță robotizată, dar în același timp trebuie să ofere și sfaturi de calitate.

Greșeala nr. 6 – Atragerea cu sfaturi GRATIS

Asta îmi place, mulți oameni sunt tentați să primească sfaturile pe gratis.

Provine de la persoana cunoscută de tine, ruda ta, prietenul tău sau vreun unchi care se numește el însuși doritor de bine. Una dintre rudele mele îmi trimite un pdf pe WhatsApp pentru a verifica dacă ar trebui să continue cu asigurarea sa de la sindicat sau nu? Aceasta i-a fost vândută ca un sfat gratuit.

Greșeala nr. 7 – Gândirea că toată lumea se descurcă pe cont propriu

Era o persoană din lista noastră de clienți care într-o bună zi a decis că va începe să-și gestioneze singur banii. Ne-am bucurat de hotărârea sa, dar pe undeva nu eram siguri de abilitățile sale de gestionare a banilor.

Aveam multe planuri pentru el și cum îl puteam ajuta să-și crească banii, dar a încheiat lucrurile foarte repede. A citit câteva cărți, a făcut câteva seminarii și este activ și pe diverse bloguri și forumuri.

Portofoliul său a crescut de la 0 la aproximativ 75000 lei într-un interval de 7-8 ani. Nu am datele sale actuale, dar dacă portofoliul său nu este îngrijit profiturile sale vor fi consumate de piață.

Greșeala nr. 8 – Pornirea cu stângul

Îmi amintesc când eu și colegul ne-am început afacerea.

I-am cerut colegului să-și continue serviciul până nu vom fi 100% siguri de proiectul nostru. În ianuarie 2019, în cele din urmă, a decis să-și părăsească slujba și s-a înscris cu normă întreagă în blog și scriere. Am lucrat cu câțiva antreprenori care au intrat în afaceri fără nicio temă în planul finanțelor personale.

Întotdeauna simt că o afacere înseamnă să-ți asumi riscuri, este mereu ca o cădere liberă. Singura mea cerere este să nu vă lăsați copleșiți de ideea dvs. de afaceri și să nu amestecați finanțele personale cu aventura dvs. în afaceri. Nu este întotdeauna obligatoriu să vă părăsiți locul de muncă bine plătit și să începeți o afacere pentru că e „beton”.